Het juiste adres voor uw APK, onderhoud en reparatie.

Banden

De juiste band onder uw auto is van groot belang voor de weglegging en het brandstofverbruik van uw auto.

Laat u voordat u een nieuw band wil aanschaffen informeren over de soorten banden welke onder uw auto geplaatst kunnen worden.

U kunt uw zomer- en /of winterbanden bij ons opslaan. Dit kost € 5,- per band per seizoen.

 Zomerbanden en Winterbanden

Bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius gaan winterbanden beter presteren dan zomerbanden. Het synthetische rubber van de zomerbanden zal bij deze temperatuur harder worden waardoor er slechter contact gemaakt wordt met het wegdek en hierdoor sneller slijt 

Het natuurlijk rubber van de winterband blijft soepel waardoor een betere grip ontstaat op het wegdek. Vooral bij het rijden en remmen in de sneeuw is de winterband doeltreffend.

Om een beeld te krijgen van het verschil tussen de banden hieronder een voorbeeld:

Op een besneeuwd weg is de gemiddelde remweg, zonder reactietijd, van een gemiddelde auto met winterbanden vanaf 50 km/h gemiddeld 30 meter en voor een auto uitgerust met zomerbanden 65 meter. Op een met sneeuw bedekte weg met zomerbanden is de gemiddelde remweg op lage snelheid al meer dan twee keer zo lang als met winterbanden. Voor tractie en wegligging (zijdelingse grip) in de sneeuw met winterbanden geldt hetzelfde; superieur ten opzichte van zomerbanden.

 

Banden balanceren: Het balanceren van de banden, betreft de wielen van de auto. Het is belangrijk dat het zwaartepunt van een band-velg combinatie, zich in het midden van de naaf bevindt. Als dit niet het geval is, dan is het wiel in onbalans, met het gevolg dat het wiel gaat trillen.  Wanneer het onbalans steeds verder toeneemt, kunt u dit als bestuurder merken bij het sturen of in de rest van de auto.  Vaak is dit voelbaar bij een bepaalde snelheid. De banden zullen een onregelmatig slijtage patroon krijgen en ophanging en lagers krijgen het zwaarder te verduren. Kosten € 7.50.

Overdrukken wielen:  Voor een goede wegligging en grip op de weg is het belangrijk om voldoende profiel op de banden te hebben. Wanneer het profiel op de banden te ondiep is dient de band vervangen te worden. Het overdrukken van banden kost € 7.50.

Uitlijnen banden: Bij het uitlijnen wordt niks gedaan aan de banden, maar aan de ophanging en de stand van de wielen. In de ophanging van de banden zitten verschillende herstelmogelijkheden, waardoor de stand van de wielen ten opzichte van de auto en dus ook van elkaar kan worden aangepast. Het afstellen kan in verschillende richtingen. Het uitlijnen van de banden duurt minimaal 30 minuten en kost € 45,-.

Het uitlijnen van banden heeft te maken met de afstelling van het onderstel van uw auto. Als de afstelling van het onderstel niet goed is, kunnen er klachten ontstaan zoals het naar links of naar rechts trekken van uw auto, onstabiel weggedrag of een ‘scheve’  slijtage van uw banden. Met speciale apparatuur kan uw auto weer perfect uitgelijnd worden. 

 U kunt uw zomer- en /of winterbanden bij ons opslaan. Dit kost € 5,- per band per seizoen.