Het juiste adres voor uw APK, onderhoud en reparatie.

Uitlezen

Het belang van het uitlezen van uw autocomputer

Uitlezen is een samenvatting van alle signalen en informatie die de autocomputer opgeslagen heeft. Vanaf 1983 krijgen verschillende merken auto’s een autocomputer, tegenwoordig is elke nieuwe auto ermee uitgerust. De systemen in de auto en de autocomputer communiceren met elkaar door signalen te versturen en te ontvangen.

Het komt steeds vaker voor dat storingen in een auto niet meer handmatig ontdekt en verholpen kunnen worden. Meestal zijn dit storingen die niet zichtbaar zijn.


Wanneer er lampjes op het dashboard blijven branden of knipperen is het verstandig om de computer uit te laten lezen. Eén van de systemen in de auto geeft dan verkeerde signalen af of ontvangt verkeerde signalen. Dit kan komen door een losse stekker, zwakke voeding, slechte massa of een defecte sensor.
Daardoor gaan die systemen (bijvoorbeeld de motor, airbag of ABS) het slecht of zelfs helemaal niet doen. Via een diagnose stekker in de auto en diagnoseapparatuur kan de foutmelding achterhaald worden.


Foutcodes kunnen ontstaan
- door defecte onderdelen
- door verkeerde signalen die door vuil ontstaan (bv de ABS wielsensor)
- door gemonteerde nieuwe onderdelen (autocomputer, automaat transmissie, airbagmodule enz) die geprogrammeerd moeten worden door diagnoseapparatuur.

Alleen een diagnose apparaat kan ontdekken welke foutcodes zijn opgeslagen. Na vaststelling van een storing en zonodig een reparatie kan met de zelfde diagnoseapparatuur de foutcode uitgewist worden. Als dit niet gebeurt blijven er lampjes branden zonder dat je weet of dit een echte of een valse melding van een storing is.